2131378163613590
Zavod Amo, center za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje

Barvanje mandal

Sprostite se in pobarvajte mandalo

Kako neverjetno je, da lahko preprosta dejavnost, kot je barvanje prinese toliko olajšanja.

barvanje mandal

Znano je, da imajo barve in barvanje terapevtski učinek in lahko delujejo razbremenilno v stresu in depresiji ter pomagajo, da oseba izstopi iz težkega trenutka kot je stres ali depresija.

Lahko se barvajo pred dogodki, ki vam vzbujajo tesnobo in stres, na primer pred testi ali pred letenjem z letalom.

Barvanje je lahko tudi odlična dejavnost med odmorom za kosilo ali kot nadomestek za brezskrbno brskanje po spletu po delu.

Pripravili smo vam nekaj začetnih mandal za barvanje

Kako pridete do njih?

S klikom na spodnji gumb se vam bo odprl prijavni obrazec kamor boste vpisali vaše kontaktne podatke in prejeli boste pdf s predlogami za barvanje na vaš e-mail.

>> Želim predloge za barvanje mandal. <<


Mandale, osredotočenost in dobro počutje

Mandale zahtevajo pozorno osredotočenost in umirjenost za ustvarjanje in barvanje, zato lahko pripomorejo k negovanju čuječnosti, samozavedanju in lajšanju stresa.

Psihoanalitik Carl Jung je vključil mandale v terapevtske namene. Opazil je, da je ustvarjanje mandale pacientom pomagalo razrešiti pretekle travme in trenutne konflikte.

Od takrat raziskovalci preučujejo zdravilne moči mandale. Poizkusi so pokazali, da so udeleženci, ki so obarvali mandalo, poleg zmanjšanja tesnobe poročali tudi o nižji stopnji tesnobe kot ob vstopu v poizkus.

Ko ustvarjamo ali barvamo mandale, se naš um v tem trenutku absorbira. Nancy Curry in Tim Kasser pravita:

»Ko posamezniki obarvajo zapletene geometrijske oblike, jim je dana priložnost, da prekinejo svoj “notranji dialog” in se globoko vključijo v dejavnost, ki jih odstrani iz toka negativnih misli in čustev, ki včasih lahko prevladujejo njihova življenja.«

Nancy Curry in Tim Kasser

Tudi čuječnost vključuje pozornost na sedanji trenutek. Potopitev v sedanji trenutek vam lahko pomaga zaščititi se pred rušilno težo vsakodnevnih težav in večjih življenjskih motenj, kot je npr. trenutni coronavirus. Čuječnost vključuje tudi neobsojajoče zavedanje naših misli, čustev in okolice. Tudi mandale pomagajo gojiti to premišljenost. Z osredotočanjem na oblike, vzorce in barve usmerite svoja čutila v sedanji trenutek.

Ne skrbite-uživajte v trenutku

Postopek ni rezultat

Pomembno je, da ne pozabite, da je namen ustvarjanja in barvanja postopek in ne nujno tudi rezultat. Ne skrbite, če ne ustvarite velikega umetniškega dela ali če ustvarite popolnoma simetrične mandale. Preprosto uživajte v času, proč od vašega e-maila računa, prenatrpanega koledarja in vsakodnevnih težav.

Občasno vas lahko vaše misli, ki prihajajo in se vsiljujejo, odvrnejo vašo pozornost od risanja, toda z njihovo preusmeritvijo na vzorce in barve na risbo pred vami lahko to pozornost vrnete in se spet osredotočite na risbo pred vami. Nenazadnje je ohranjanje pozornosti na mandali metoda za ohranjanje pozornosti do sedanjega trenutka-čuječnosti. To premišljeno zavedanje vas bo napolnilo z občutki spokojnosti, harmonije in lahkotnosti.

Spletne aplikacije za barvanje mandal

Obstajajo tudi spletne aplikacije za barvanje na spletu. V brskalnik GooglePlay   vnesite naslov Mandala Coloring for Adults in pokaže se vam veliko število aplikacij za barvanje.

Med njimi so tudi aplikacije za barvanje, ki so usmerjene prav v lajšanje stresa. Nekatere bolj znane in uporablajne so aplikacije: Stress Relief Adult Color Book, Colorfy, Pigment, Color Therapy ter številne. Zagotavljajo razbremenitev ter sproščen in miren um.

Prednosti, ki jih prinaša barvanje mandal

Rešuje duševno tesnobo in stres

Psiholog Carl Jung je izpostavil dejstvo, da je barvanje mogoče uporabiti kot terapijo pri zmanjševanju stresa. Barvne mandale, ki se nanašajo na duhovne geometrijske zasnove, se v budizmu in hinduizmu veliko uporabljajo in so uspešne pri zmanjševanju in odstranjevanju stresa ter umirjanju uma.

Barvanje zmanjšuje tudi aktivnost v amigdali. Amigdala je del možganov, ki je zadolžena za nadziranje čustvenih izrazov, ko smo pod stresom.  Pravimo ji tudi center za preživetje, saj sproži reakcijo boj/beg.

Na barvanje se lahko popolnoma osredotočite in prenehate razmišljati o svojih skrbeh in zaskrbljenosti. To pomaga pri dobrem in zadostnem spanju. Barvanje mandal je torej lahko koristno tudi pred spanjem.

Barvanje mandal – alternativa meditaciji

Znano je, da lahko meditacija pripelje do številnih psiholoških koristi. Aplikacije za barvanje mandal odraslih lahko sprožijo odzive možganov, ki so podobni tistim, ki so jih doživeli med meditacijo, vendar le z dolgoletno prakso meditacije.

V čem se barvaje razlikuje od meditacije? Meditacija preprečuje, da bi razmišljali o čemkoli, medtem, ko se ukvarjate z barvanjem, lahko počnete tudi kaj drugega-tudi razmišljate.

Barvanje izboljša tudi fizično zdravje. Med barvanjem pride do pomembnih sprememb v srčnem utripu in možganskih valovih.

Barvanje mandal poživi obe možganski polobli

Barvanje, ki uporablja aplikacijo za barvanje odraslih, kot je na primer Stres Relief Adult Color Book App, spodbuja tako desno kot levo poloblo možganov. Pri mešanju in ujemanju barv uporabljate logično sklepanje-leva polobla, medtem ko barvate različne oblike pa tudi ustvarjalnost-desna polobla. Te dejavnosti barvanja vključujejo tudi možgansko skorjo, ki razvija finomotorične spretnosti in vid.

Barvanje mandal izboljša koncentracijo in ustvarjalnost

Vsakodnevni delovni pritisk in stresne situacije nam odvračajo pozornost in nam odvzamejo koncentracijo, kar vpliva na našo ustvarjalnost. Če vključite v barvne vzorce in modele primerne barvne kombinacije, lahko to dvigne vašo ustvarjalno spretnost in izboljša vaš fokus.

Vpliv barvanja mandal na misli

Medtem ko se človeški um osredotoča zgolj na barvanje slike, vse negativne misli nadomestijo pozitivne. Barvanje madal le redko usmeri človeka v negativne misli. Postanete zaposleni in se osredotočite na barvanje modelov, izbiro pravih barv in pravilno barvanje slike, namesto da bi svoj um usmerili v neuporabne stiske.

Imate rajši papir in barvice?

Pripravili smo vam nekaj začetnih mandal za barvanje.

Kako pridete do njih?

S klikom na spodnji gumb se vam bo odprl prijavni obrazec kamor boste vpisali vaše kontaktne podatke in prejeli boste pdf s predlogami za barvanje na vaš e-mail.

>> Želim predloge za barvanje mandal. <<


In za konec

»Vzemite svoje barvice ali barvne svinčnike. Izklopite telefon, tablični računalnik, računalnik, karkoli že. …. Začnite barvati. Če v katerem koli trenutku opazite, da pozabljate na svoje skrbi, prosto sanjarite ali se počutite bolj ustvarjalni, radovedni, navdušeni, navdušeni, sproščeni ali kakršna koli kombinacija le-teh, globoko vdihnite in uživajte. Spomnite se, da barvanje, kot je ples ali zaljubljenost, nima smisla. To je bistvo. Ko se naveličate barvati, nehajte.«

Iz knjige Adult Coloring Book: Stress Relieving Patterns