2131378163613590
Zavod Amo, center za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje

Orodje SDI

Orodje SDI – Strength Deployment Inventory

Orodje SDI® (Strength Deployment Inventory) je popolna paleta orodij za samoodkrivanje s katerimi odkrijemo dinamiko odnosov in jih izboljšamo.

Paleta orodij pomeni, da z različnimi vprašalniki odkrivamo 3 pomembna področja medosebnih odnosov, tako da se lahko dobi 360° povratna informacija. Pomen tega se dobro vidi pri gradnji teamov ali skupin.

jaz, povratna informacija, pričakovanja
 • jaz-spoznavamo sebe
 • dobimo povratno informacijo o sebi,
 • izvemo kaj drugi pričakujejo od nas
3 področja odkrivanja z orodjem SDI

Orodje SDI temelji na Teoriji zavedanja odnosov, ki jo je razvil  priznani psiholog dr. Elias H. Porter

Poznavanje sebe in drugih z orodjem SDI

Orodje SDI nam pomaga prepoznati sebe in druge kot enkratne posameznike, vsakega s svojim načinom komunikacije.

Razumevanje sebe

Z orodjem SDI bolje razumemo svoje vedenje, vzroke in motive za sprejemanje določenih odločitev ter vpliv našega vedenja na druge. 

Razumevanje drugih

Orodje SDI nam pomaga razumeti »zakaj« ljudje komuniciramo na različne načine. Za razliko od drugih orodij za spoznavanje osebnosti gre SDI nekoliko dlje od samega vedenja.

Prepoznavanje motivacije

SDI skuša prepoznati motivacijo in tako pomaga odgovoriti na vprašanje, zakaj se posamezniki vedejo tako, kot se.  Če razumemo motive druge osebe in njene namene lažje sprejemamo njena dejanja in na osnovi tega lahko razumemo tudi njeno vedenje.

Kako deluje orodje SDI-Strength Deployment Inventory®?

Pri izpolnjevanju vprašalnikov SDI® vprašalnika se odgovarja na 20 izjav, ki obravnavajo naslednji dve vrsti situacij:

 1. Razmere, v katerih je vse tako, kot mora biti (v življenju nasploh, ne le pri delu)
 2. Razmere, v katerih ni vse tako, kot mora biti (v življenju nasploh, ne le pri delu)

Vprašalnik SDI

Vsebina vprašalnikov SDI ljudi ne presoja, zato pravilnih ali napačnih odgovorov ni.

Glede na rezultat vsako osebo razvrstimo v eno od dveh skupin glede na edinstveno barvno tabelo v obliki trikotnika. Izid nato razložimo v smislu sistema motivacijskih vrednot Motivational Value System™ (MVS) in orodja Conflict Sequence™(CS-konflikttno zaporedje).

Kako orodje SDI pomaga ljudem?

Orodje SDI pomaga vzpostaviti uspešne odnose z ljudmi

S pomočjo orodja SDI se naučimo uporabiti to znanje tudi pri vzpostavljanju uspešnejših odnosov z ljudmi v vsakršnih okoliščinah, na primer s  svojo družino in s prijatelji, s poslovnimi partnerji, sodelavci, strankami, nadrejenimi, dobavitelji,…

SDI ljudem pomaga tako, da se naučijo ceniti raznolikost, jih spodbuja k učinkovitejši komunikaciji ter jih uči uspešno reševati medsebojne konflikte.

Osebna rast in razvoj z orodjem SDI

Strength Deployment Inventory (SDI®) je gotovo najboljše orodje za osebnostni razvoj in učinkovito delo v skupinah. Omogoča hitro in zabavno uporabo, zato je primerno za vsakogar. 

SDI je zelo uporabno orodje za samospoznavanje, s katerim lahko odkrijete lastne sposobnosti za preoblikovanje vašega delovnega mesta, odnosov in življenja nasploh.

Orodje SDI za družine in družinska podjetja

Izkazalo se je, da je SDI lahko dragoceno orodje za razumevanje različnih stilov komuniciranja, vzpostavljanja odnosov in konfliktov v družinskem okolju.

Nesporna vrednota je, da lahko različne generacije razpravljajo o tej temi. Rezultati SDI družinske člane postavijo v nevtralno areno.

Nov “jezik”

Prav tako dobijo nov »jezik-SDI jezika« za razvoj neke nove vrste »družinske jezikovne kode« s katero se sporazumevajoz drugimi. Npr. o svojem konfliktnem stanju do drugih družinskih članov sporočajo npr. »Trenutno sem na drugem koncu moje puščice

SDI tako daje družini »jezik« in nevtralno okolje, ki odpira razpravo o preteklih in sedanjih problemih. Njihovo vedenje je morda imelo vlogo pri sprožanju konflikta v drugi osebi.

Večja slika (big picture)

SDI se lahko uporabi za pridobitev »velike slike« družine v podjetju, za pridobitev čim več informacij o odnosih med družinskimi člani, da bi se lahko izognili konfliktom in jih premagali ko se pojavijo. Lahko postane nepogrešljivo orodje za razvoj tako družinskih kot tudi drugih vrst odnosov.

Motivacija in orodje SDI

SDI ljudem pomaga tako, da se naučijo ceniti raznolikost, jih spodbuja k učinkovitejši komunikaciji ter jih uči uspešno reševati medsebojne konflikte.

Za razliko od drugih orodij za spoznavanje osebnosti gre SDI nekoliko dlje od samega vedenja, saj skuša prepoznati motivacijo. Tako pomaga odgovoriti na vprašanje, zakaj se posamezniki vedejo tako, kot se. Dejanja druge osebe je namreč lažje sprejeti, če razumemo njene motive in namene. Na podlagi tega lahko razumemo tudi njeno vedenje.


Orodje SDI je na voljo v angleščini, slovenščini in številnih drugih jezikih.

Učinkovitost orodja SDI

Orodje SDI je zelo učinkovito, saj:

 • pomaga doseči rezultate, ki jih potrebujete,
 • pomaga izboljšati komunikacijo in graditi odnose,
 • ponuja smiselno razlago o tem, zakaj prihaja do konfliktov.

Praktičnost orodja SDI

SDI ponuja praktične in takojšnje rešitve za:

 • izboljšanje timskega dela,
 • usposabljanje vodij,
 • podporo pri uvajanju sprememb,
 • pospeševanje prodaje,
 • izboljšanje storitev za stranke,
 • izgradnjo odnosov,
 • obvladovanje konfliktov.
Orodje SDI je kot nalašč za vas, če ste že preizkusili druga orodja in iščete nekaj novega.

Želite izvedeti več?

Prijava na SDI delavnico

* indicates required
Prijavljam se kot *


View previous campaigns.

Powered by MailChimp

Prosimo, izberite poti, po katerih naj Zavod Amo z vami komunicira:

Kadarkoli se lahko odjavite, kliknete povezavo v nogi naših e-poštnih sporočil. Za informacije o naših postopkih zasebnosti obiščite našo spletno stran.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.Vas zanima več?

Pišite nam za več informacij.
info@zavod-amo.si