2131378163613590
Zavod Amo, center za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje

Skupine

Kaj je skupina?

Človek je kot posameznik je socialno bitje in kot tak pripada različnim socialnim skupinam. Prvotna  socialna skupina je primarna družina, ki pomaga oblikovati posameznikovo  osebnost.

Vsak človek se kdaj znajde v stiski in pogosto ga spremljajo občutki, da se kaj takega dogaja samo njemu in da je povsem sam na svetu. Skupina pa nam daje občutek, da nismo sami in da se veliko ljudi srečuje s podobnimi problemi. Člani skupine so tako vir tolažbe in podpore, ki so v stiski v kateri se znajdemo lahko ogromnega pomena. Skozi skupino spoznamo, da nismo sami, ter da obstajajo tudi drugačni zorni koti na problem, ki ga imamo. Morda naš problem sploh ni tako nerešljiv, kot se zdi na prvi pogled. Skozi pripovedovanja izkušenj, se nam lahko utrne rešitev, zgodbe ljudi, ki so naš problem pri sebi že rešili pa nam daje upanje, da obstaja luč na koncu tunela in da se za vsak problem najde rešitev, ter da v vsaki stiski obstaja izhod iz nje.

Temelji vsake skupine so medsebojno učenje, lastna izkušnja, povezovanje in sodelovanje, samorazumevanje, pridobitev upanja, identifikacija, empatija, zaupanje in podobno.

Skupine so majhne skupine ljudi, ki si delijo isto izkušnjo in imajo skupen namen  rešiti problem oz. stisko. Pri tem ni pomembno, kdo si, kakšno imaš izobrazbo, katere vere si ipd. Člani skupine so med seboj enakovredni, njihova vloga pa temelji na poslušanju in podpori.

Zakaj se udeležiti skupine?

–          Dobimo spoznanje, da nismo sami
–          Porodi se ideja rešitve
–          Podpora in tolažba
–          Dobimo drugačen zorni kot na naš problem
–          Zgodbe ljudi, ki so se iz stiske že rešili nam vpliva upanje

Naše skupine

Skupina za ženske z izkušnjo nasilja