Psihoterapija


Kaj je psihoterapija?

Lahko bi rekli, da je psihoterapija proces, hkrati pa tudi odnos, oboje prispeva k izboljšanju stanja klienta. Psihoterapija je proces, kajti spremembe zahtevajo čas.  Prav tako psihoterapija dogaja v varnem odnosu  med terapevtom in klientom. 

Psihoterapija je zdravljenje s pogovorom. Psihoterapevt pomaga, da se ozavestijo skriti vzroki težav in se jih postopno odpravi.

Psihoterapija je samostojna znanstveno-strokovna disciplina. Psihoterapija se ukvarja z zdravljenjem duševnih težav oziroma motenj in pri tem uporablja psihološke metode. Psihoterapevt težave rešuje z različnimi psihoterapevtskimi pristopi ali metodami in je ustrezno usposobljen ter kvalificiran strokovnjak. Psihoterapevt ne predpisuje zdravil to lahko naredi psihiater, ki je tudi zdravnik,

Psihoterapevt je usposobljen, da klientu pomaga začutiti svoja čustva in jih primerno izrazi. Prav tako pomaga klientu spreminjati manj funkcionalna vedenja, reševati težave ali ga nauči, kako obvladati čustva kot so stres, tesnoba, žalovanje, strah, žalost in druga.

Klient v pogovoru in odnosu do psihoterapevta spoznava lastno duševnost, vzroke za svoja čustvovanja, razmišljanja in dejanja.

Psihoterapija ni svetovanje.

Psihoterapija ni svetovanje. Psihoterapevt ne deli nasvetov, kaj naj počnemo in na kakšen način.

Zakaj na psihoterapijo?

Zakaj na psihoterapijo?
Zakaj na psihoterapijo?

Pomembne odločitve terjajo od posameznika razumen odgovor in verjetno se marsikdo od vas sprašuje, zakaj bi šel na psihoterapijo, kaj se bo tam dogajalo in kako zgleda psihoterapevtski proces. 

Psihoterapevtski model

družinska psihoterapija

Naše psihoterapevtsko delo poteka po modelu relacijske družinske terapije (RDT) ali logoterapije ter vključuje najsodobnejša spoznanja s področja teorij navezanosti in nevroznanosti.

Relacijska družinska terapija (RDT) je inovativni model, ki ga je razvil prof. dr. Christian Gostečnik s sodelavci in je potrjen s strani AAMFT (American Association for Marital and Family Therapy).
Mednarodna komisija je na 5. Forumu inovacij dodelila Relacijski družinski terapiji drugo mesto v kategoriji inovativnih storitev.
Relacijska družinska terapija je nov odziv na skrb vzbujajoče razmere: prepogosto nam spodrsne v našem starševstvu, vedno več zvez razpade, naraščajo zasvojenosti, depresija, tesnobe, nasilje. Relacijska družinska terapija, ki jo je razvil prof. dr. Christian Gostečnik, uspešno in znanstveno podprto pomaga ob takih težavah.
Psihoterapevtski model je integrativen in omogoča globinsko preoblikovanje temeljnih destruktivnih struktur odnosov iz katerih posameznik, par ali družina ne najdejo izhoda.

Kakšne vrste psihoterapije izvajamo?

– individualne psihoterapije

– partnerske/zakonske psihoterapije

– družinske psihoterapije

– psihoterapije z otroki in mladostniki

– logoterapijo

– terapijo z umetnostjo